Rechtrichten

red line

Rechtrichten wordt ingezet om van een paard een gezond en goed gaand rijpaard te maken. Maar rechtrichten is hoe dan ook een belangrijke basis voor elke discipline. De reden hiervoor is de natuurlijke scheefheid van het paard. Van nature is een paard niet gebouwd om iets te dragen. Wanneer we er dus als ruiter op willen gaan zitten, moet het paard dit gewicht op een goede manier dragen. Daarnaast moet het paard ook zijn eigen gewicht goed verdelen om makkelijker te kunnen bewegen zonder overbelasting . Door middel van rechtrichtende oefeningen kun je het paard dit leren. Deze oefeningen helpen het paard om zich symmetrisch te ontwikkelen.

paard balansNet zoals bij mensen zijn ook paarden links- of rechtshandig. Omdat een paard natuurlijk vier benen heeft kan dit nog verschillen wat betreft de voor- en achterbenen. En er is een voorkeur voor makkelijker linksom of rechtsom lopen. Een paard draagt het meeste gewicht op zijn voorbenen, op die manier kan hij makkelijker grazen en voetje voor voetje verder lopen. Maar het gewicht van de ruiter komt daar nog bij. Als deze verschillende scheefheden niet worden gecorrigeerd kan dat tot problemen leiden en voor overbelasting bij het paard zorgen.
Vaak zie je dat als het paard door deze fysieke training makkelijker gaat bewegen, het paard ook mentaal opknapt en beter kan ontspannen.

In mijn training houd ik me aan de principes van het rechtrichten volgens de Academische rijkunst. Wil je beginnen met het Academisch grondwerk? Vraag dan hier het gratis ebook aan. Vol met handige tips en uitleg over het dressuurmatig trainen met je paard vanaf de grond!

red-arrow-right-button-hiGratis Ebook Academisch grondwerk 

red line

horse-shoe-clipart-black-and-white-ncBKLj7cA (1)